Trots att HBRK startade en gång i tiden som bobklubben ARTA så har bobarna alltid stått i skuggan av rodeln, så var det alltså inte i början då dessutom klubbens första SM guld kom just i bob genom Runo Olofsson och Hans Sohlström 1964.
På 70 talet blev det smalnades banan av och då var det slutkört med bob i Hammarstrand.
Men när 90- talet kom och  intresset för bana var kallare än isen banan var gjord av började man tänka om och införde bob som ett dragplåster till banan.

Det var en del saker som var vi var tvungna att göra bl.a bredda en del rakor och bygga en bobstart vid 600 m som fick mynna ut i Dole. Sedan fick vi några bättre begagnade bobar som lackerades i olika mer och  mindre uppmärksammande färger. Pionjärerna när bobsatsningen startades på nytt i början av 90-talet var: Jonas Borefors förare/Robby Wendemar bromsare (gul bob), Kent Olofsson förare/Jan Johansson bromsare (lila bob), Stefan Olofsson förare/Roger Strandberg bromsare (grön bob) och Östen Nilsson förare/Kim Roos bromsare (vit bob).
1998 byggde vi en riktig bob och rodelstart vid 900 m vilket är banans längd idag.

Denna lilla kärntrupp skulle bilda Jämtland första boblandslag som har varit både på SM och JVM för att slåss om medaljer med bobar och utrustning som egentligen borde höra hemma på ett museum. En hel del medaljer har det blivit och vi hoppas att det blir fler i framtiden.

En historisk bild på Jämtlands första boblandslag i bob på sitt första riktiga SM i Lillehammer(!)

Övre raden från vänster:

Östen Nilsson, Kent Asplund, Jan Johansson, Roger Strandberg, Kim Roos och Kent Olofsson.

Nedre raden från vänster:

Jonas Borefors och Stefan Olofsson.

 

Boben förväxlas ofta med en rodel men dom båda kälkarna har ingenting gemensamt förutom att man åker på dom i samma bana. Skillnaden illustreras bäst av bilden nedan.

Skillnaden är som synes ganska stor.
Det finns två sorters bobar, en för 2 personer och en för 4 personer. En tvåmans bob får vara
max 2.70 m lång och väga max 390 kg med 2 personer, deras utrustning och medarna. En fyrmans bob får vara max 3.80 m lång och väga max 630 kg med 4 personer, deras utrustning och medarna, allt detta enligt reglerna FIBT fastslog 1985.

Starten går till på det sätt att föraren och bromsaren springer iväg boben (man har särskilda bobskor på sig vars främre del av sulan är klädd med en massa små metall spikar) och hoppar i den när man har fått upp rätt fart alternativt kännar att man inte hänger med längre (det brukar oftast vara det senare), föraren styr boben med hjälp av två stycken ringar som är sammankopplade med styraxeln med gummistroppar. När man har kommit i mål bromsar bromsaren (logiskt) genom att dra i två spakar som fäller ner en kratt liknande platta.

I Hammarstrands bob och rodelbana kan man komma upp i 120 km/h och trycket på åkarna i Målkurvan är då ungefär 3G. Ibland händer det att man vurpar men det är ingen större fara eftersom det enda som händer är att boben lägger sig på sidan och man får göra resan ner på det viset, det enda man ska tänka på är att hålla fast sig inne i boben.

Bob är en fantastiskt rolig sport men tyvärr är det inte så många som håller på med den i Sverige och vi skulle gärna se att det blir fler och speciellt då tjejer eftersom vi gärna vill bredda sporten.
Om du är intresserad av att börja köra eller åka bob så ring:

Bo Näsström 0696 - 104 92 eller Hammarstrands bob & rodelbana 0696 - 552 78

Eller maila till:

hbrogerk@home.se

Alla är jättevälkomna att prova på hos oss!

copyright 2000 roger strandberg